Επαγγελματική ΚατάρτισηOι όποιες εξωτερικές παραπομπές/αναφορές είναι ενδεικτικές, στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στην πληροφόρηση των χρηστών, αφορούν δωρεάν υπηρεσίες, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αντικείμενο διαφήμισης και ουδεμία εμπορική σχέση υπάρχει μεταξύ αυτών και του JA Greece.

Η Μαθητεία (από την ΔΥΠΑ)

Η Δημόσια υπηρεσία απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) διατηρεί 51 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας σε όλη την Ελλάδα.

Η μαθητεία συνδυάζει την εκπαίδευση στην τάξη, με την αμειβόμενη εργασία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Η διάρκεια φοίτησης είναι 2 έτη.  Κατά τη διάρκεια φοίτησης ο μαθητής παρακολουθεί το απόγευμα τα μαθήματά του στην τάξη (στην ελληνική γλώσσα), ενώ το πρωί απασχολείται ως ασκούμενος σε κάποια επιχείρηση.

Οι μαθητευόμενοι ασκούνται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε ελεύθερους επαγγελματίες, σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε Δήμους και στον δημόσιο τομέα. Πρόκειται για επιχειρήσεις όλων των κλάδων της εθνικής οικονομίας και σε πολλές τεχνικές ειδικότητες, όπως Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής,  Κομμωτικής Τέχνης, Γραφικών Τεχνών-Εκτυπώσεων, Ξυλουργών-Επιπλοποιών, Υφάσματος-Ένδυσης, Υπαλλήλων Διοικητικών ή Οικονομικών Καθηκόντων, κ.α. 

Στόχος είναι οι μαθητές ολοκληρώνοντας τη φοίτησή τους να έχουν αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Το σύστημα μαθητείας έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό, καθώς μεγάλο ποσοστό μαθητών, μετά το τέλος των σπουδών τους, συνεχίζουν να απασχολούνται στις θέσεις πρακτικής άσκησης.

Το πτυχίο της μαθητείας προσφέρει επαγγελματικά δικαιώματα εργασίας στην ειδικότητα σπουδών. Αν είσαι πρόσφυγας με νομιμοποιητικά έγγραφα, κωδικούς taxisnet και τουλάχιστον βασική γνώση ελληνικής γλώσσας για την παρακολούθηση των μαθημάτων μπορείς να εγγραφείς σε ένα τμήμα μαθητείας στην ειδικότητα και την περιοχή της προτίμησής σου. Ρώτησε στο τοπικό τμήμα ΔΥΠΑ σχετικά με τις ειδικότητες που προσφέρονται για μαθητεία, την ηλικία και τα άλλα κριτήρια που χρειάζονται για την εγγραφή. Οι εγγραφές γίνονται κάθε χρόνο την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Επαγγελματικά Σεμινάρια και Επαγγελματική κατάρτιση

Στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για επαγγελματική κατάρτιση στο αντικείμενο που επιθυμείς. Η επαγγελματική κατάρτιση αφορά σε πρακτικά σεμινάρια διάρκειας λίγων μηνών, που στοχεύουν να σου δώσουν πρακτικές γνώσεις για κάποια ειδικότητα με υψηλή ζήτηση προσωπικού στην αγορά εργασίας όπως: μαγειρική, barista, υπάλληλος ξενοδοχείου, ζαχαροπλαστική, ηλεκτρολογία, κομμωτική,  αισθητική, φύλαξη ασφαλείας και πολλά ακόμη. Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της κατάρτισης δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης από τον εκπαιδευτικό φορέα και δυνατότητα απόκτησης επαγγελματικής πιστοποίησης κατόπιν εξετάσεων. 

Για να αποκτήσεις εκπαιδευτική κατάρτιση στο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει μπορείς να επιλέξεις κάποιο ιδιωτικό Κέντρο Εκπαιδευτικής Κατάρτισης (ΚΕΚ)  ή κάποιο δημόσιο ΚΕΚ από την ΔΥΠΑ. Πληροφορίες σχετικά με τα ΚΕΚ τις ΔΥΠΑ και στοιχεία επικοινωνίας μπορείς να βρεις εδώ

Δωρεάν μαθήματα και σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης υλοποιούνται και από ΜΚΟ. Μπορείς να ανατρέξεις στις ιστοσελίδες τους για να ενημερωθείς σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα που παρέχουν και να εγγραφείς, ή να επικοινωνήσεις απευθείας μαζί τους.

Εδώ μπορείς να βρεις κάποιες ΜΚΟ που παρέχουν εκπαιδευτικά προγράμματα.