Απασχόληση & Ανεργία

Αν έχεις μια νόμιμη εργασία στην Ελλάδα, δηλαδή έχεις υπογράψει μια νόμιμη σύμβαση με τον εργοδότη σου, μαζί με το μισθό σου λαμβάνεις ασφάλιση (για την υγεία σου και τη μελλοντική σου σύνταξη) και απολαμβάνεις επαγγελματικά δικαιώματα όπως έμμισθη άδεια, άδεια ασθενείας και κάποια επιδόματα. Είναι καλό να προτιμήσεις μια νόμιμη εργασία που καλύπτει τα εργασιακά σου δικαιώματα και όχι μια μη νόμιμη απασχόληση, καθώς διατρέχεις ρίσκο και δεν λαμβάνεις τα δικαιώματα που σου αναλογούν. Μπορείς να δεις εδώ περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια είναι τα δικαιώματά σου ως εργαζόμενος/η στην Ελλάδα.

Αν είσαι άνεργος αυτή τη στιγμή και έχεις ηλικία 18 έτη και άνω, μπορείς να εγγραφείς στην ΔΥΠΑ ηλεκτρονικά ώστε να εκδόσεις την κάρτα ανεργίας σου. Η κάρτα ανεργίας, σου δίνει κάποια πλεονεκτήματα όπως εκπτώσεις σε εισιτήρια, δωρεάν κάρτα μεταφοράς στα μέσα μαζικής μεταφοράς και πολλά ακόμη. Αν απολυθείς από την μια νόμιμη εργασία, ή τελειώσει η σύμβασή σου, εξέτασε αν πληρείς τα κριτήρια για να λάβεις το επίδομα ανεργίας που είναι αυτή τη στιγμή 480€ το μήνα για ένα χρόνο. Αν λαμβάνεις επίδομα ανεργίας και βρεις την επόμενη εργασία σου πριν τελειώσει η ο χρόνος επιδότησής σου, δικαιούσαι να αιτηθείς για το επίδομα εργασίας. Για πληροφορίες μπορείς να απευθυνθείς στο τοπικό γραφείο ΔΥΠΑ , ή σε κάποιον λογιστή κάποιας ΜΚΟ. Έχεις επίσης τη δυνατότητα να κλείσεις ηλεκτρονικά ένα ραντεβού με εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ που θα σε βοηθήσει να βρεις την επόμενη εργασία σου.

Η ΔΥΠΑ είναι η Δημόσια Υπηρεσία για την Απασχόληση στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλά γραφεία της ΔΥΠΑ σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και μπορείς να απευθύνεσαι σε αυτά, κάθε φορά που αναζητάς πληροφορίες για εργασία, θέλεις να κάνεις κάποια επαγγελματική κατάρτιση η εκπαιδευτικό σεμινάριο δωρεάν ή θες να εξετάσεις τις παροχές που δικαιούσαι αν είσαι άνεργος. Υπάρχουν πολλά προγράμματα που προσφέρει η ΔΥΠΑ και μπορείς να κάνεις αίτηση. Επίσης στην ΔΥΠΑ υπάρχουν σύμβουλοι απασχολησιμότητας που μπορούν να σε βοηθήσουν να βρεις την επόμενη εργασία σου, να αποσαφηνίσεις τους επαγγελματικούς σου στόχους, και να σε ενημερώσουν για εκπαιδευτικές ευκαιρίες από την ΔΥΠΑ και άλλους φορείς. Μπορείς να ενημερωθείς για τις παροχές της ΔΥΠΑ από την επίσημη ιστοσελίδα της εδώ, να δημιουργήσεις το προφίλ σου για να έχεις πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΔΥΠΑ εδώ, και – αν είσαι άνεργος- να κλείσεις ένα ραντεβού στο κοντινότερο γραφείο ΔΥΠΑ με κάποιον εργασιακό σύμβουλο.

Προσοχή! Οι νόμοι σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα (όπως ο κατώτατος μισθός) και οι πολιτικές της ΔΥΠΑ, αλλάζουν ανά διαστήματα οπότε καλό θα είναι να ενημερώνεσαι από την ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ και άλλες αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης.