Εύρεση Εργασίας: Προετοιμασία

Το Βιογραφικό

Το βιογραφικό είναι ένα έγγραφο που περιλαμβάνει την επαγγελματική και εκπαιδευτική μας δραστηριότητα. Είναι απαραίτητο, γιατί θα το ζητήσουν όλοι οι πιθανοί εργοδότες, γι’ αυτό χρειάζεται να είναι έτοιμο πριν ξεκινήσει η αναζήτηση εργασίας.

Το  βιογραφικό είναι καλό να υπάρχει σε ψηφιακή μορφή (world, pdf) για να μπορεί να σταλεί  μέσω email ή σε κάποια ανοιχτή θέση εργασίας στο internet. Χρειάζεται όμως υπάρχει και σε έντυπη μορφή, όταν συναντάμε  κάποιον εργοδότη ή έχουμε μια επαγγελματική συνέντευξη. 

Καθώς το βιογραφικό είναι η προσωπική μας διαφήμιση στους μελλοντικούς μας εργοδότες  πρέπει να είναι επαγγελματικό και ελκυστικό. Για αυτό μαζί με την εμπειρία και την εκπαίδευση, προσθέτουμε στο βιογραφικό τις δεξιότητες, τα χόμπι μας και τα επαγγελματικά μας  επιτεύγματα (για παράδειγμα μια υποτροφία, μια διάκριση ή ένα βραβείο). 

Για να φτιάξεις το δικό σου βιογραφικό μπορείς να κατεβάσεις κάποια έτοιμα πρότυπα που θα βρεις εδώ (CV1CV2CV3) και  μπορείς απλά να συμπληρώσεις τα προσωπικά σου στοιχεία! Μπορείς επίσης να κατασκευάσεις το βιογραφικό σου μέσω της ιστοσελίδας https://europass.eoppep.gr/cv/ επιλέγοντας τη γλώσσα που προτιμάς.  

Ένας σύμβουλος εργασίας σε μια ΜΚΟ ή κάποιος επαγγελματίας στη δομή σου μπορεί να βοηθήσει στην κατασκευή του βιογραφικού.  Χρειάζεται να ενημερώνουμε το βιογραφικό μας κάθε φορά που αποκτάμε ένα νέο εκπαιδευτικό προσόν ή μια επαγγελματική εμπειρία! 

Περισσότερες συμβουλές για την κατασκευή του βιογραφικού εδώ: https://resources.kariera.gr/el/blog/create-my-cv/  

Η Συνοδευτική Επιστολή

Η αίτηση για μια θέση εργασίας σε κάποια εταιρεία μπορεί να ζητά μια συνοδευτική επιστολή μαζί με το βιογραφικό. Η συνοδευτική επιστολή είναι ένα έγγραφο μιας περίπου σελίδας που στοχεύει να εξηγήσει στον υπεύθυνο προσλήψεων: 

  1. Γιατί είσαι ο ιδανικός υποψήφιος για τη δουλειά, που κάνεις αίτηση
  2. Ποια είναι τα κίνητρα και οι προσδοκίες σου από αυτή τη δουλειά

Μέσω της συνοδευτικής επιστολής, μας δίνεται η δυνατότητα να αναφέρουμε τι μπορούμε να προσφέρουμε στην εταιρία μέσω του ρόλου που θα μας δοθεί

Τα παραδείγματα συνοδευτικών επιστολών είναι μια καλή πηγή έμπνευσης για να φτιάξεις τη δική σου. Υπάρχουν πολλά δείγματα συνοδευτικών επιστολών στο Διαδίκτυο. Εδώ μπορείς να δεις τι πρέπει να  περιλαμβάνει μια καλή συνοδευτική επιστολή και εδώ ένα αναλυτικό παράδειγμα συνοδευτικής επιστολής. Για να φτιάξεις τη δική σου συνοδευτική επιστολή μπορείς να βασιστείς και σε αυτές τις πρότυπες φόρμες (CL1, CL2,CL3)

Συμβουλή

Η συνοδευτική επιστολή καλό είναι να συσχετίζει τις δεξιότητες και τις εμπειρίες μας με εκείνες που ζητούνται στην αγγελία εργασίας. Διάβασε προσεκτικά την περιγραφή, τα καθήκοντα της θέσης και τα απαραίτητα προσόντα, που ζητούνται στην αγγελία.

Χρησιμοποίησε λέξεις-κλειδιά. Ένας χρήσιμος τρόπος για να προσαρμόσεις την επιστολή σου στην θέση εργασίας είναι να χρησιμοποιήσεις λέξεις-κλειδιά που αναγράφονται στην ίδια την αγγελία εργασίας. Υπογράμμισε λέξεις από την αγγελία εργασίας που φαίνονται σημαντικές, όπως συγκεκριμένες δεξιότητες ή προσόντα που ζητά και χρησιμοποίησέ τα στην επιστολή σου. Με αυτό τον τρόπο ο εργοδότης μπορεί να δει ότι το προφίλ σου ταιριάζει με τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας.

Πριν τη στείλεις,  έλεγξε τυχόν ορθογραφικά, συντακτικά ή γραμματικά λάθη. Ζήτησε από έναν επαγγελματία ή  σύμβουλο σταδιοδρομίας να τη διαβάσει, ώστε να είναι άρτια πριν υποβληθεί.

Η Συνέντευξη Εργασίας

Η συνέντευξη εργασίας είναι μια επαγγελματική συνομιλία με έναν εργοδότη, ο οποίος ενδιαφέρεται να καταλάβει αν ο/η υποψήφιος που αιτήθηκε για μια θέση είναι ο κατάλληλος. Μπορεί να είναι σε φιλικό ή πιο επίσημο επίπεδο, ανάλογα με την εταιρεία και τη θέση εργασίας.  

Η συνέντευξη περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με την προηγούμενη εμπειρία και τις δεξιότητές σου, την προσωπικότητά σου και την ικανότητά σου να χειρίζεσαι καταστάσεις που μπορεί να συμβούν στη δουλειά.  Γι’ αυτό καλό είναι να έχεις προετοιμαστεί πριν τη συνέντευξή σου ώστε να κερδίσεις τη δουλειά.  

Σε αυτό το βίντεο μπορείς  να αποκτήσεις μια εικόνα από μια συνέντευξη εργασίας. 

Κάνε τη δική σου προετοιμασία ακολουθώντας μερικά απλά βήματα που θα βρεις εδώ.