Επιλογές Μετά το ΛύκειοOι όποιες εξωτερικές παραπομπές/αναφορές είναι ενδεικτικές, στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στην πληροφόρηση των χρηστών, αφορούν δωρεάν υπηρεσίες, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αντικείμενο διαφήμισης και ουδεμία εμπορική σχέση υπάρχει μεταξύ αυτών και του JA Greece.

To Πανεπιστήμιο

Οι σπουδές στο δημόσιο ελληνικό Πανεπιστήμιο (ΑΕΙ) ανήκουν στην ανώτατη (τριτοβάθμια) εκπαίδευση, είναι δωρεάν και διαρκούν το ελάχιστο 4 χρόνια, ενώ κάποιες σχολές διαρκούν μέχρι και 6 χρόνια. Η γλώσσα διδασκαλίας σε όλα τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια είναι η ελληνική, με εξαίρεση το διεθνές πανεπιστήμιο της Ελλάδος που παρέχει τη δυνατότητα σπουδών και στην αγγλική γλώσσα.

Στο Πανεπιστήμιο μπορείς να επιλέξεις σπουδές από τους τομείς των παρακάτω επιστημονικών κλάδων: Ανθρωπιστικές, Νομικές & Κοινωνικές επιστήμες, Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες, Επιστήμες Υγείας & Ζωής και Επιστήμες Οικονομίας & Πληροφορικής. Μπορείς να βρεις αναλυτικές πληροφορίες για τις όλες τις σχολές των επιστημονικών κλάδων εδώ.

Υπάρχουν πολλά δημόσια πανεπιστήμια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Εδώ μπορείς να βρεις όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια και τις ιστοσελίδες τους.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών σου σε δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο μπορείς να αιτηθείς για δωρεάν στέγαση. Μπορείς να ρωτήσεις τη γραμματεία του πανεπιστημίου σου για λεπτομέρειες αρχές Σεπτεμβρίου. Επίσης, έχεις δωρεάν σίτιση στο εστιατόριο του πανεπιστημίου σου και εκπτώσεις σε αγορές και εισιτήρια έχοντας μαζί σου την πανεπιστημιακή σου ταυτότητα (πάσο).

Για να εισαχθείς σε ένα δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, χρειάζεται να έχεις ολοκληρώσει σπουδές Λυκείου ή ΕΠΑ.Λ στην Ελλάδα ή στη χώρα καταγωγής σου. Εδώ, μπορείς να βρεις αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία.

Το ΙΕΚ

Το ΙΕΚ είναι Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης και μπορεί να είναι δημόσιο (τα δημόσια ΙΕΚ και τα ΙΕΚ της ΔΥΠΑ) ή ιδιωτικό. Τα ΙΕΚ προσφέρουν εκπαίδευση σε πρακτικές και εφαρμοσμένης ειδικότητες εναρμονισμένες με τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας, όπως νοσηλευτική, διοίκηση και οικονομία, πληροφορική, τουριστικές σπουδές και πολλές ακόμη. Οι ειδικότητες των δημόσιων ΙΕΚ ανακοινώνονται κάθε χρόνο την περίοδο Αυγούστου -Σεπτεμβρίου. Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις ειδικότητες από τα sites alfavita.gr και foititikanea.gr

Οι σπουδές διαρκούν δύο χρόνια, προϋποθέτουν απολυτήριο λυκείου ή ΕΠΑ.Λ και προετοιμάζουν τον σπουδαστή να βγει στην αγορά εργασίας ή να συνεχίσει σε μια σχολή ανώτατης εκπαίδευσης, όπως πανεπιστήμιο. Αν θέλετε να περάσετε σε κάποιο δημόσιο ΙΕΚ, μπορείτε να κάνετε αίτηση μετά το τέλος των σπουδών σας σε Λύκειο ή ΕΠΑ.Λ. Ρωτήστε τους καθηγητές σας για λεπτομέρειες σχετικά με την εισαγωγή σε δημόσιο ΙΕΚ. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε και τα ΙΕΚ της ΔΥΠΑ αναζητώντας σχετικές πληροφορίες εδώ

Οι σπουδαστές καταρτίζονται στο αντικείμενο που τους ενδιαφέρει και στη συνέχεια μπορούν να εργαστούν στο αντικείμενο σπουδών τους. Η γνώση των ελληνικών είναι απαραίτητη, καθώς τα μαθήματα διδάσκονται στην ελληνική γλώσσα. Οι σπουδαστές κατά την ολοκλήρωση των σπουδών δίνουν εξετάσεις, ώστε να αποκτήσουν το πτυχίο ή αλλιώς το δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης.

Σπουδές Καλών Τεχνών

Αν σου αρέσει η Τέχνη, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για καλλιτεχνικές σπουδές. Αφορούν τις εικαστικές και καλές τέχνες, τις παραστατικές τέχνες, όπως (θέατρο – υποκριτική, χορός) και τη μουσική.

Για σπουδές ζωγραφικής, γλυπτικής και εικαστικών τεχνών μπορείς να επιλέξεις μια από τις τέσσερις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών στην Ελλάδα. Οι Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών ανήκουν στην ανώτατη εκπαίδευση, είναι δηλαδή Πανεπιστήμια και οι σπουδές διαρκούν πέντε έτη. Παρόλα αυτά, μπορείς να εισαχθείς σε μια σχολή Καλών Τεχνών με ειδικές εξετάσεις που αφορούν στην καλλιτεχνική σου δεξιότητα, και όχι με πανελλήνιες εξετάσεις. Οι εξετάσεις απαιτούν προετοιμασία σε εξειδικευμένα εργαστήρια ζωγραφικής και σχεδίου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να επισκεφτείς τις ιστοσελίδες των Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών εδώ.

Μπορείς επίσης να σπουδάσεις φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής  ή σε κάποια ιδιωτική σχολή. Αν σε ενδιαφέρει η γλυπτική μπορείς να επιλέξεις είτε μια Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών είτε το Σχολείο Καλών Τεχνών Τήνου.

Αν σε ενδιαφέρει το θέατρο, μπορείς να επιλέξεις σπουδές στην σχολή του Εθνικού Θεάτρου ή σε κάποια ιδιωτική επαγγελματική σχολή. Σε αυτές τις σχολές απαιτούνται ειδικές εξετάσεις για την εισαγωγή σου. Υπάρχουν όμως και τμήματα πανεπιστημίων που προσφέρουν σπουδές θεάτρου και μπορείς να εισαχθείς με πανελλήνιες. Εδώ μπορείς να βρεις λεπτομέρειες.

Αν σε ενδιαφέρει ο χορός μπορείς να επιλέξεις μια από τις Εθνικές ή τις ιδιωτικές επαγγελματικές σχολές χορού στην Ελλάδα, που μπορείς να βρεις εδώ. Για την εισαγωγή σου απαιτούνται ειδικές εξετάσεις και οι σπουδές διαρκούν 3 έτη.

Αν σκέφτεσαι επαγγελματικά τη μουσική υπάρχουν επίσης πολλές επιλογές δημόσιων και ιδιωτικών σχολών, όπως και πανεπιστήμια που μπορείς να δεις εδώ.

Τέλος, τόσο τα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ (βλ. ΤΟ ΙΕΚ) παρέχουν καλλιτεχνικές ειδικότητες για διετείς σπουδές σε όλες τις παραπάνω τέχνες. Κάθε χρόνο τον Αύγουστο ανακοινώνονται οι ειδικότητες των δημοσίων ΙΕΚ και μπορείς να τις βλέπεις εδώ.