Επαγγελματικός προσανατολισμός

Αναρωτήθηκες ποτέ ποια είναι τα ταλέντα σου ή με τι θα σε ενδιέφερε να ασχοληθείς επαγγελματικά ή ακόμα και τι σπουδές να ακολουθήσεις μετά το σχολείο?

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι μια διαδικασία που στοχεύει να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τον εαυτό σου έτσι ώστε να αποφασίσεις την κατάλληλη καριέρα ή σπουδές με βάση τις κλίσεις και την προσωπικότητα σου.

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός παρέχεται από εξειδικευμένους συμβούλους. Ο σύμβουλος κάνοντας στοχευμένες ερωτήσεις και χρησιμοποιώντας διάφορα τεστ και ψυχομετρικά εργαλεία βοηθά το άτομο να συνειδητοποιεί τις γνώσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντά και τις αξίες του, να λαμβάνει αποφάσεις για σπουδές και για επαγγέλματα, να σχεδιάζει και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τη σταδιοδρομία του.

Ο σύμβουλος επίσης μπορεί να δώσει πληροφορίες σχετικά με τις σχολές και τα επαγγέλματα, καθώς και με τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Μπορεί επίσης να ενημερώσει για ευκαιρίες εργασίας. Μπορεί να βοηθήσει στην κατασκευή του βιογραφικού, τις αιτήσεις εργασίας, καθώς και τη διερεύνηση προγραμμάτων εκπαίδευσης. Αν προβληματίζεσαι σχετικά με το ποια κατεύθυνση να ακολουθήσεις στο λύκειο ή το ΕΠΑΛ ή τι σπουδές να επιλέξεις μετά το σχολείο, ο σύμβουλος μπορεί να σε βοηθήσει να πάρεις μια σωστή απόφαση με βάση τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά σου.

Μπορείς να βρεις συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού σε ΜΚΟ, στα γραφεία διασύνδεσης των πανεπιστημίων που παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν και σε ιδιωτικές εταιρείες. Επιπλέον, μπορείς να κάνεις το παρακάτω ερωτηματολόγιο επαγγελματικού προσανατολισμού και να χρησιμοποιήσεις το υλικό αυτοβοήθειας εδώ για να καταλάβεις καλύτερα τον εαυτό σου και τα ενδιαφέροντά σου.