Μαθήματα Γλώσσας & Επιμόρφωση​Oι όποιες εξωτερικές παραπομπές/αναφορές είναι ενδεικτικές, στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στην πληροφόρηση των χρηστών, αφορούν δωρεάν υπηρεσίες, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αντικείμενο διαφήμισης και ουδεμία εμπορική σχέση υπάρχει μεταξύ αυτών και του JA Greece.

Μαθήματα Γλώσσας & Επιμόρφωση

Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εκμάθησης και εξάσκησης της Ελληνικής γλώσσας. Όπως είδαμε και σε προηγούμενες ενότητες, τα σχολεία με τάξεις υποδοχής υποστηρίζουν τους πρόσφυγες μαθητές στην εκμάθηση Ελληνικών με σχετικά μαθήματα και υποστήριξη. Υπάρχουν όμως πολλές  ΜΚΟ που προσφέρουν μαθήματα Ελληνικών, Αγγλικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών δωρεάν σε πρόσφυγες. Μπορείτε να απευθυνθείτε στις τοπικές σας ΜΚΟ για πληροφορίες σχετικά με μαθήματα Ελληνικών στην περιοχή σας. Εδώ μπορείτε να βρείτε μια λίστα με ΜΚΟ που προσφέρουν δωρεάν γλωσσικά μαθήματα σε πρόσφυγες στην Αττική και τα στοιχεία επικοινωνίας τους. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε αυτές για να σας παραπέμψουν  σε παραρτήματά τους στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.  

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, προσφέρει επίσης μαθήματα Ελληνικών με χαμηλά δίδακτρα στο διδασκαλείο του Πανεπιστημίου στην περιοχή Ζωγράφου στην Αθήνα. Παρακολουθώντας τα μαθήματα Ελληνικών του διδασκαλείου μπορείτε κατόπιν εξετάσεων να λάβετε την επίσημη (και αναγνωρισμένη από όλους τους ελληνικούς δημόσιους φορείς) πιστοποίηση ελληνομάθειας. Η πιστοποίηση ελληνομάθειας είναι ένα σημαντικό δίπλωμα γνώσης της Ελληνικής γλώσσας που μπορεί να σας βοηθήσει να διεκδικήσετε θέσεις εργασίας διερμηνείας στον ελληνικό δημόσιο τομέα (πχ υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου, νοσοκομεία κλπ) , αλλά και στη διαδικασία απόκτησης της Ελληνικής ιθαγένειας ή της άδειας παραμονής σας. Μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικά με τις εγγραφές και στοιχεία επικοινωνίας του διδασκαλείου ελληνικής γλώσσας εδώ 

Επιμόρφωση και Διαδικτυακές Ευκαιρίες

Μην ξεχνάτε έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε πολλές εκπαιδεύσεις online, σε διάφορα αντικείμενα και να αποκτήσετε πιστοποίηση παρακολούθησης. Υπάρχουν διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες που μπορείτε να αναζητήσετε και να ολοκληρώσετε διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα.  

Μπορείτε να εξερευνήσετε την πλατφόρμα study portals  για να εξερευνήστε ευκαιρίες δωρεάν και εξ΄αποστάσεως σπουδών σε επίπεδο πτυχίου ή μεταπτυχιακού στην αγγλική γλώσσα. Χρησιμοποιήστε τα φίλτρα για να βρείτε τις ευκαιρίες που σας ενδιαφέρουν.  

Το Σουηδικό πανεπιστήμιο Linköping University προσφέρει κάποια δωρεάν εξ αποστάσεως (διαδικτυακά) μεταπτυχιακά προγράμματα (αλλά και ανοιχτά μαθήματα) στα Αγγλικά, που αναγνωρίζονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Μπορείτε να βρείτε εδώ   

Το coursera είναι μια πολύ καλή επιλογή, καθώς προσφέρει πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα μικρής διάρκειας, σε διάφορα αντικείμενα δωρεάν. Μπορείτε να λάβετε πιστοποιητικό παρακολούθησης με μικρό αντίτιμο (δωρεάν για τους πρόσφυγες) ή απλά να ολοκληρώσετε την εκπαίδευση που επιλέξατε δωρεάν χωρίς να λάβετε πιστοποιητικό.  

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και υποτροφιών που προσφέρουν η κοινωνική επιχείρηση Knowl και η ΜΚΟ Mexoxo